Tortas „Napoleonas“

Naujiems metams kepiau šį tortą karalių. Receptas kurį naudojau šiam kartui labai patiko. Tešla kočiojosi lengvai, kremas – labai skanus, lengvas. Receptas adaptuotas iš baking secrets.

tortasnapaleonas-5

Reikės:

24cm tortinei

Lakštams:

  • 325 g miltų;
  • Žiupsnelis druskos;
  • 200 g šalto sviesto;
  • 1 kiaušinis;
  • 75 ml šalto vandens;
  • 1/2 šaukštelio acto ;
  • 1 a.š. romo esencijos;

Kremui:

  • 200 g. cukraus;
  • 65 g. miltų;
  • 1 kiaušinis;
  • 1/2 citrinos sulčių;
  • 500 ml pieno;
  • 200 g. sviesto;

tortasnapaleonas-2

Persijotus miltus dedame į kombainą, sudedame kubeliais pjaustytą šaltą sviestą ir smulkiname kol sviesto nebesimatys, įsimaišys tarp miltų. Šaltą vandenį, actą, romo esenciją sumaišykite atskirame indelyje. Tada suberiame druską, imušame kiaušinį ir viską išplakame. Indelio mišinį dedame į kombainą ir viską gerai sumaišome. Tada tešlą išimame iš kombaino ir ją užminkome. Suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą valandai.

Pieną su cukrumi pakaitiname kol cukrus ištirps, o pienas įkais, bet neužvirs. Kitame puode ištirpiname sviestą, suberiame miltus ir kelias minutes paverdame maišydami. Į sviesto – miltų mišinį supilame karštą pieną ir nuolat maišydami verdame kol sutirštės. Kai sutirštėja paliekame 10min pravėsti. Kai pravėsta imušame kiaušinį ir išmaišome. Dalį kremo ( ~ 6 šaukštus )  dedame į kitą indelį ir išmaišome su citrinos sultimis. Paliekame kremą pilnai atvėsti.

tortasnapaleonas

Išimame tešlą iš šaldytuvo, padaliname į dešimt lygių dalių. Tešlą kočiojame labai plonai, vis apverčiant puses, kol apvertus beveik nebesitrauks ( tai užtrunka neilgai). Kočiojame šiek tiek didesnius nei 24cm skersmens ( kepant labai nedaug traukiasi) . Apipjauname apskritą formą ir dedame lakštą ant kepimo popieriaus. Atraižėles dedame į skardą taip pat. ( Jas panaudosime trupiniams).  Lakštą subadome šakute. Kiekvieną lakštą kepame 220C apie 5-7 minutes.

Tortinėje dedame pirmąjį lakštą, tada 2 šaukštus kremo ( kad pasidengtų kiekvienas lakštas). Uždedame kitą lakštą, tada tepame kremą į kurį dėjome citrinos sulčių, tada vėl lakštą ir taip dėliojame, kol viską sudedame. Šiek tiek kremo pasiliekame viršui ir šonams aptepti. Paskutinį lakštą dedame pūslelėmis į apačią, kad viršus būtų lygus. Atraižėles sutrupiname ir apibarstome torto viršų ir šonus. Dedame į šaldytuvą bent 10 valandų.

Skanaus! 🙂

tortasnapaleonas-4